Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O pejoratywnym wpływie cukru na zęby, wiadomo już z tradycyjna, jednak niewiele się zastanawiamy nad tym, jak cukier wpływa na organizm. Czy to cukier to dopiero niewinny dodatek do potraw i napojów?
Cukier – albo istnieje trucizną?
Naukowcy w nowym czasie zmienili zdanie – odkryli, że obecne nie tłuszcz ponosi odpowiedzialność za plagę otyłości w regionach dobrobytu. To cukier jest dostępny za nadwagę i otyłość, to on poddaje, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk kosztuje około 120 g cukru każdego dnia, stanowi ostatnie równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!
Bierz na inne nazwy cukru
Podczas wybierania gotowych produktów, uważaj na inne nazwy cukru w zestawie. Cukier może ukrywać się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli każdy z ostatnich punktów pojawi się w Twoim produkcie spożywczym, zalecamy uwagę, dlatego ten produkt może wynosić dużo cukru.
Słodzik zamiast cukru?
Czy odpowiednia dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Też do cukru, słodzik może ukrywać się pod wieloma nazwami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy lżejszy z cukru, dzięki czemu ważna stosować go w niskiej liczb. Słodzik jakby nie zawiera też kalorii, wtedy nie wpłynie źle na wartość. Dodatkową zaletą słodzików stanowi ostatnie, że nie psują zębów. A czy słodzik ma wady? Tak, należy szczególnie wskazywać na aspartam, cyklaminę i sacharynę.
Aspartamu nie mogą jeść osoby odpowiadające na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ ma on toksyczny dla nich element. Nie chodzi stosować aspartamu w potrawach i napojach, które są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C stoi się on toksyczny i wydaje swoje stron słodzące, wtedy nie można zaczynać go do wypieków i herbat.
Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu pytań potrafią stanowić kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany zachodzą w reakcje z pewnymi lekami.
Cukier – to nas truje!
Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny skutek na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i zapamiętywania.
W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony swoich zdolności witalnych, witamin a substancji mineralnych. To, co oferuje cukier, to dobre, rafinowane węglowodany. Oraz to, co usunięto – białka, witaminy a substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Przynosi to, montowanie się toksyn – kwasu pirogronowego także kolejnych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy składa się w rozumu i systemie nerwowym, a inne cukry w mórz ciałkach krwi. Wpływa to na oddychanie cel i prowadzi brak niezbędnej ilości tlenu do działania układu.
Nie zdajemy sobie sprawy, że sami dodajemy się do zachwiania równowagi naszego organizmu. Natura sama zapewnia nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia cierpliwości a dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera jeszcze znaczniejszą miary pierwiastków dotąd skrzętnie zbieranych i gromadzonych w bliskim ciele. Przykładem potrafią istnieć nasze kości i zęby, z których zostaje pobrane tyle wapnia, że występuje nie tylko próchnica, ale jest ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na założeniu, że cukry obok tłuszczów są w bliskim systemie głównym źródłem energii, a a są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa i owoce.
Nawet najmniejsza liczbę cukru, nie jest nieistotna dla polskiego organizmu. Cukier wpływa na jakikolwiek organ własnego ciała. Wątroba magazynuje cukier w sytuacji glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) spełnia ją również powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca do polskiej krwi w sytuacji kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe przechodzą do dowolnej stronę mięsa i gromadzona są w chwila wolnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy znaczenia obecne są już wypełnione, kwasy tłuszczowe przechodzą do aktywnych narządów, takich jak serce i nerki. Następuje osłabienie ich wartości, następnie tkanki ulegają degeneracji i dostosowują się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, a jakość czerwonych ciałek zaczyna się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces bycia tkanek ulega spowolnieniu.
Wybierając cukier do indywidualnych dań, staraj się wybierać dobrze i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Podejmowania Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier przechodzić do pewnych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może pozytywnie wpłynąć na bycie Twojego organizmu.
zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?